„Кърменето е възможно - Положителна промяна за работещи родители“ е мотото на Световната седмица на кърменето, която отбелязваме от 1-ви до 7-ми август 2023 г.

Световната седмица на кърменето се отбелязва всяка година през първата седмица на август като част от глобална кампания за подкрепа, насърчаване и закрила на кърменето от WBW в сътрудничество с UNICEF и WHO.

Темата, която обединява всички организации и общности ангажирани с кърменето през 2023 г. е подкрепа на естественото хранене за работещи родители. Кърменето е екипна работа и двамата родители се нуждаят от информация и подкрепа за различните си роли. Достъпът до подходящ отпуск по бащинство и родителски отпуск може да позволи на некърмещия родител да разполага с време за споделяне на домакинските задължения и друг вид помощ на майката.

Връщането на работа все още е водеща причина за съкращаване периода на кърмене сред майките в световен мащаб, дори те да имат желание да кърмят своите бебета по-дълго. 

Основни стъпки за насърчаване на кърменето сред работещите майки са оптималният период и заплащане на майчинството и обществената нагласа и организация на кърменето на обществено място. Подкрепата на работното място, включваща предоставяне на права на родителите за майчинство/бащинство, ще даде възможност за продължаване на кърменето и ще подобри здравето на децата.

Ползите са за всички – бебета, майки, семейства, работодатели, общност.  

Philips Avent предлага достъпни решения за кърмещите майки както у дома, така и на работното място.

Постоянна подкрепа на кърменето през цялата година може да откриете в Училище за родители МА-МА.

Следете онлайн събитията във Фейсбук страницата на Училище Ма-Ма, в които Елена Василева, акушерка и утвърден консултант по кърмене, споделя информация и съвети за кърменето.

Официалната страница на Световната седмица на кърменето на WABA (World Alliance for Breastfeeding Action) вижте ТУК.

Национална асоциация "Подкрепа за кърмене" организира онлайн събитие за медицински специалисти на 6 август от 10:00 ч. както и мероприятия на живо в градовете: Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Троян.

Програмата на НАПК за Световната седмица на кърменето можете да разгледате ТУК.