Всяка майка знае колко вълнуващи и незабравими са минутите след раждането! Радостта, която носи новият живот е неописуема, а Вие нямате търпение да дарите новороденото с цялата си любов. Най-прекрасният и естествен начин за това е първото кърмене на бебето!   

Кога може да започнете?

По данни от ръководството за кърмене на СЗО, а именно „10 стъпки за подкрепа на кърменето“, е посочено, че идеалното първо хранене на новороденото е до половин час след раждане и с продължителност от поне 30 минути. Ако поради някаква причина това не е възможно, препоръчително е храненето да стане колкото се може по-рано.Начални стъпки за правилно кърмене

Най-важното е да не се притеснявате, ако срещнете затруднение с първото кърмене на бебето. Кърменето е най-добрата храна за бебето, така че не се отказвайте.

Често майките имат нужда от подкрепа за правилно кърмене. Ето защо Ви съветваме да се обърнете за помощ към акушерка или консултат по кърмене в болницата или да посетите безплатни уроци по кърмене още преди раждането. Там Вие ще можете да получите ценни съвети и насоки за удобни пози и правилно засукване на бебето.


Не пропускайте да се погрижите и за себе си! Осигурете си крем за зърна, с който да подхраните и овлажните кожата си, така че да я предпазите от разраняване.  Кърменето - безценнo за бебето

След девет месеца в утробата, бебето излиза от защитената си среда и попада на непозната територия – сред шум, силна светлина, друга температура.

Контактът „кожа до кожа“ при кърмене е незаменим за адаптацията му към света, защото чувствайки топлината на мама и усещайки ритъма на сърцето й, то бързо свиква с новото. Кърменето допълва успокояващия ефект на допира до майката и заличава стреса на новороденото от раждането. Ранният контакт заздравява връзката на майката и бебето.  Важно за мама

Кърменето след раждане е изключително важно за майката, тъй като стимулирането на гърдите предизвиква производството на окситоцин, помагащ за свиването на матката. Така се контролира кръвотечението и се подпомага възстановяването на формата й.

Първото кърмене оказва и огромен психологически ефект върху майката. Чрез кърменето жената много бързо възприема новата си роля на майка и се сближава с рожбата си.


Източник: Ива Лалова, сп. Кенгуру